Któż ich nie uwielbia?
Te pozornie niewinne babeczka zawierające w sobie prawdziwą symfonię dobrego smaku.
Jeszcze parę miesięcy temu nie odważyłam się upiec
bo przecież muszą być nie dobre...zwykłe ciastka.
Ale na szczęście się do nich przekonałam
i od pierwszego muffina polubiłam.
Najbardziej smakowite-te na wytrwano-i oczywiście z dużym dodatkiem otrąb lub płatków owsianych
najlepiej gdy całe składają się z tychże składników.
dziś wersja otrębowo-płatkowa.
Tylko że zamiast tradycyjnych płatków owsianych-płatki gryczane,które zaostrzając wytrawny smak muffina.
7 łyżek otrębów pszennych
5 łyżek płatków gryczanych
2 łyżki ziaren słonecznika
1 łyżka mielonego siemienia lnianego
3 łyżki mąki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szkl. startej cukinii
sól.ulubione przyprawy/zioła
1/4 oliwy z oliwek
1/2 szkl. jogurtu naturalnego
4 białka
Suche składniki mieszamy ze sobą w miseczce. w drugiej mieszamy jogurt i oliwę,wlewamy do naszych suchych składników a następnie dodajemy starta na tarce i lekko odciśnięta cukinię
białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli,delikatnie dodajemy do reszty
mieszamy
wykładamy do foremek
i pieczemy w 160 C ok 30-35 minut
tylko cztery ?
OdpowiedzUsuńhahah wczoraj było 12 ale dziś uchowały się tylko 4 do zdjęcia
UsuńZ przepisu wychodzą dwie blaszki ^^
No właśnie tylko cztery?! haha ŁASUCHY!
OdpowiedzUsuńBardzo bym chciała abyś stała się częścią ideii, którą właśnie tworzymy :) Tematyka oscyluje w tematy Ci bliskie - ćwiczenia, dieta ale także zaburzenia odżywiania. Widzę, że jesteś biegła w tym temacie także przyda się każda opinia. Zapraszam -> http://dzisiejsza-nadzieja.blogspot.com/
:O nie wierze w to co widze, wygladaja bajecznie a nadal są zdrowe! cudo! dzis upieke cos czuje, zobacze czy moj chlopak pozna ze sa lekko dietetyczne i nie oblepione cukrem tluszczem i mąką :d wrzucałaś juz ten przepis na facebooka Figury? maja konkurs z fajnymi nagrodami za przepisy kulinarne wlasnie fit :)
OdpowiedzUsuń