środa, 9 stycznia 2013

masło orzechowe-najlepsze!!!

Masło orzechowe
chyba nie trzeba zbyt dużo o nim pisać
Doskonałe do kanapek czy owsianki
Ale chyba przyznacie mi racje że najlepiej smakuje wyjadane łyżeczką  prosto ze słoiczka!!


nie długo dodam przepis na domowy krem kinder bueno


Przepis na masło orzechowe- najlepsze do tej pory (inspiracja)

180 g uprazonych niesolonych orzechów arachidowych
3/4 łyżeczki soli
2 łyżeczki miodu
4 łyżki oleju
łyżeczka soku  z cytryny

Orzechy uprażyć w piekarniku z solą i 1 łyżką oleju.wyjąć,ostudzić.
Połączyć z pozostałymi składnikami i miksować,dodając powoli olej.
Miksować...miksować..miksować do uzyskania odpowiedniej konsystencji


co jakiś czas dać mikserowi odetchnąć :P






6 komentarzy:

  1. Uwielbiam masło orzechowe domowej roboty! ;) Przygotowuję podobne na prezenty dla bliskich!

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam masło orzechowe, tylko czemu musi być takie tuczące ;/

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie przepadłam za masłem orzechowym ;) Ale jakkolwiek by nie było, to domowe jest zawsze o wiele lepsze!

    OdpowiedzUsuń
  4. a mnie najbardziej mimo wszystko smakuje po prostu takie 100-procentowe, wyłącznie z uprażonych i zmielonych orzechów. chyba niewiele potrzeba mi do szczęścia! (;

    OdpowiedzUsuń
  5. ja domowego jeszcze nie jadłam, ale kocham to sklepowe. Wiadomo, że domowe najlepsze, więc chyba się skuszę na zrobienie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam masełko orzechowe, zawsze na tygodniu amerykańskim w lidlu robię zapas, takie domowe musi być pyszne:)

    OdpowiedzUsuń