tortilli nigdy wcześniej nie jadłam (w minionych latach raczej mało poszerzałam moje doznania smakowe....)
chyba wyszła
była...smaczna..coś innego na obiad
nie trudna,w miarę szybka
przepis
robiłam z 1/3 porcji
170g mąki kukurydzanej
170g mąki pszennej
200 ml wrzątku
50g masła
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki sody
Maki mieszamy z solą,sodą i pokrojonym masłem-zalewamy wrzątkiem wyrabiając ciasto.
Ugniecione zawijamy w folię i chłodzimy ok 30 minut
po upływie czasu formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i cienko rozwałkowujemy
smażymy na teflonowej patelni bez tłuszczu ok 1 minutę z każdej strony
Placki po wystygnięciu zrobią się twarde-wystarczy je lekko podgrzać i znów będą miękkie
Ja swoje zjadłam z czymś na miarę lecza-cukinia,marchew,cebula,kukurydza,fasola uduszona w sosie pomidorowym
Blada codzienność
Świat między wierszami
czytany gdzieś ukradkiem
Pachnący,wabiący
niczym kwiatki
które zbieram i łapczywie wkładam do ust
głośno połykam
Może zakwitną we mnie?
zakorzenią we mnie piękno
powiją bluszczem spokoju
bo przecież miałam być pięknym ogrodem...
Świat między wierszami
czytany gdzieś ukradkiem
Pachnący,wabiący
niczym kwiatki
które zbieram i łapczywie wkładam do ust
głośno połykam
Może zakwitną we mnie?
zakorzenią we mnie piękno
powiją bluszczem spokoju
bo przecież miałam być pięknym ogrodem...
Od dłuższego czasu obiecuję sobie zrobić własną tortillę...
OdpowiedzUsuńWidziałam już parę przepisów na tortille i w końcu muszę spróbować. Ciepłe można zwijać, tak? A po wystygnięciu są bardzo sztywne? Myślałam o zrobieniu takich jakby wrapów...
OdpowiedzUsuńhttp://tysiacepomyslow.blogspot.com/
Pychotka:)
OdpowiedzUsuńWow świetne :D Jeszcze nie robiłam takiego czegoś, a powinnam :D
OdpowiedzUsuńdomowe tortille !! zachwycasz , pysznie wyglądają - tka zdrowo nadziane ;D
OdpowiedzUsuńDomowa tortilla to jest to!Pycha:)
OdpowiedzUsuń