ciasto słodkie-ale z minimalną zawartością cukru
bez tłuszczu
i bogate w błonnik bo z otrębami o płatkami owsianymi
zainspirowana tym przepisem upiekłam je na Wigilię grupy-dziewczyną smakowało
i nawet mój tata się nim zajada,choć zazwyczaj nie jest zwolennikiem otrębów
Przepis:
1 szkl.mąki pełonoziarnistej
1 szkl.otrębów pszennych
1/2 szkl.płatków owsianych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika (ominęłam)
3 jajka
2 łyżki cukru
1 szkl. startej marchwi
3/4 szkl. startych jabłek
1 szkl. soku jabłkowego
1 szkl. fig i daktyli
w jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki
w drugiej mokre,wlewamy je do suchych doadajemy odciśnięte z nadmiaru soku jabłka i marchew
oraz namoczone wcześniej posiekane bakalie
Mieszamy całość
Wlewamy masę na blachę (u mnie okrągła ok 20cm)
Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 35 min w 180 C
upieczone ciasto schładzamy
kroimy na dwie części
przekładamy masą serową
masa serowa przepis
400 g serka homogenizowanego waniliowego 0% lub innego kremowego
2 płaskie łyżeczki żelatyny
żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie
dodajemy do serka dokładnie mieszając.
Ciasto - samo zdrowie :)
OdpowiedzUsuńPyszne było. :) Przy okazji: wybacz, że się czepiam, ale jestem przewrażliwiona na tym punkcie! - dziewczynom, nie dziewczyną. ;D W tym wypadku! ;*
OdpowiedzUsuńprzepraszam najmocniej
Usuńobiecuje poprawę :P
Jakie fajne ciacho, lubię takie wypieki ;)
OdpowiedzUsuńpycha ! marchewkowe ;D
OdpowiedzUsuńwesołych świat <3
Jeszcze tak zdrowego ciacha to nie widziałam :)
OdpowiedzUsuńPrzyznam, że wygląda świetnie:)
OdpowiedzUsuńa ile taka jedna porcja ma kcal?
OdpowiedzUsuń