jakieś parę miesięcy temu w końcu zdecydowałam się zjeść ją na mieście..po 8 latach
Zjadłam całą...smakowała owszem
ale jednak tradycyjna pizza jest zbyt kaloryczna,więc czemu by nie zrobić takiej wersji light?
Tydzień temu na obiad upiekłam otrębową wersje- jako że jestem fanką otrębów smakowała i to bardzo.Szpinakowa z hiszpańskim serem.
Przepis:
50g otrębów pszennych
50g mąki pełnooziarnistej
15g drożdży
1/4 szkl. mleka
1/2 łyżeczki cukru
125 g mrożonego szpinaku
1/2 szkl mleka
czosnek
pieprz,sól
starty ser
kukurydza (lub inne ulubione dodatki)
W rondelku przesmażamy szpinak z czosnkiem i przyprawami.Podlewamy mlekiem,tak aby konsystencja była kremowa ale nie za rzadka.
Drożdże rozpuszczamy z cukrem i mlekiem.Odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
Otręby mieszamy w misce z mąką,wlewamy rozczyn.Mieszamy aż powstanie kula
Odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
Rozwałkowujemy na blachę.Rozsmarowujemy farsz i starty ser.Czekamy kolejne 10 minut.
wstawiamy do nagrzanego do 180 C piekarnika pieczemy ok 25 minut.
Raz na jakiś czas i zwykła nikomu nie zaszkodzi ;)
OdpowiedzUsuńTwoja wersja jest całkiem ciekawa. Może kiedyś wypróbuję.
Swietne, kiedyś robiłam podobną, ale Twoja wygląda odjazd(r)owo ;)Na 100% kiedyś wypróbuję! :) Całuję!
OdpowiedzUsuńtwoja pizza otrębowa jest super ,sama nie jem , więc taką zdrową bym zjadła ;f
OdpowiedzUsuńCiasto z otrębami nic nie wyrośnie.. ja sama dziś rano wywaliłam do kosza całe.
OdpowiedzUsuńmoje urosło!!
Usuń