czwartek, 29 listopada 2012

Pieczone pierogi ze szpinakiem i fetą

Kto z Was lubi szpinak?
Pamiętam że jako dziecko uparcie twierdziłam że go nie znoszę,nie próbując go nawet.
Kiedyś kojarzył się tylko z brudno-zieloną papką pachnącą czosnkiem podawaną z jajkiem sadzonym.
Jakieś pól roku temu odkryłam na nowo to warzywo i jego liczne,pyszne oblicza...
i teraz mogę spokojnie stwierdzić że jestem jego fanką
Dziś serwujemy pierogi pieczone ze szpinakiem i serem feta...

Przepis
50 g mąki razowej
120 g mąki pszennej
20 g startego sera żółtego
125 ml mleka
1,5łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
1,5 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli

farsz:
200 g mrożonego szpinaku
50 g sera feta
50 g białego sera twarogowego
1 ząbek czosnku
sól,pieprz

farsz II
słoik leczo z cukiniii


Do miski wsypać obie mąki,proszek,sól starty ser-wymieszać
Do drugiej miseczki wbić jajko,roztrzepać.Dodać mleko oraz oliwę.Mieszanke wlać do suchych składników.Wyrobic ciasto na elastyczną i nieklejącą się konsystencję(w razie czego dolac mleka badż dosypać mąki)

Stolnice oprószyć mąką.Wałkować ciasto na grubość 4-5 mm wycinać kólką,nakładać farsz formować pierogi.Wyłożyć na blachę.Piec w 200C ok 15 min

Farsz
Szpinak rozmrozić,odparować wodę.Dodać czosnek sól i pieprz oraz sery.






2 komentarze:

  1. Moje ulubione pierogi w wersji pieczonej, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam szpinak i uwielbiam pierogi, więc pomysł notuję :-)

    OdpowiedzUsuń