niedziela, 1 września 2013

Ciasto z domowymi powidłami


Ciasto kruche z domowymi powidłami i kruszonką cynamonowo-kokosową...

Kontynuując tradycję sobotnich wypieków chciałbym wam zaprezentować kolejny raz kruche ciasto. Tym razem z powidłami od mojej mamy, które o wiele lepiej smakują od tych zakupionych w supermarkecie. Tak więc jeśli macie w swojej spiżarni magiczny słoik z powidłami lub dżemem robionymi przez babcię lub mamę - nie wahajcie się ani sekundy tylko zróbcie to, co mi się udało wczoraj :)









Przepis:

400 g mąki;
150 g cukru;
250 g masła;
3 żółtka;
łyżeczka proszku do pieczenia;
słoik domowych powideł;
kruszonka, czyli 100 g cukru, 125 g mąki, 100 g masła, płaska łyżeczka cynamonu i 4 łyżki wiórków kokosowych;

Ciasto przygotowujemy w następujący sposób:

Mąkę przesiać do miski a następnie wymieszać z cukrem. Później dodać posiekane masło.
Zagniatamy ciasto.
Dodajemy żółtka i proszek do pieczenia.
Wyrabiamy je dalej, po czym schładzamy je w lodówce na 35 minut.

W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę:

Masło należy stopić w rondelku, lekko wystudzić, po czym dodać mąkę wymieszaną z cukrem, cynamonem i wiórkami.

Cały czas mieszać.

Kiedy schłodzimy już ciasto należy je rozwałkować na blachę (25x35 cm to wymiary naszej blachy do pieczenia).

Po tym zabiegu nakłuwamy w kilkunastu miejscach widelcem (nei wiem dlaczego, tak Par-Par każe ^^);
po czym rozprowadzamy domowe powidła i posypujemy kruszonką.

Wstawiamy do nagrzanego już pieca na 50 minut w 160 stopniach Celsjusza.



OFF Top.

Nie samym gotowaniem człowiek żyje, prawda? Lampshade...



2 komentarze:

  1. Nie ma nic lepszego niż domowe powidła i ciasto! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam słabość do kruchych ciast.. kruche ze śliwkami, powidłami lub szarlotka to chyba moje ulubione ciasta:D

    OdpowiedzUsuń