piątek, 5 października 2012

Florystyka i domowa nutella

Dzień dobry!!!

Długo nie pisałam ze względu na bark czasu....dziwnie brzmi to biorąc pod uwagę moje życie..ale jednak
codzienny kurs florystyki,grupa wsparcia,wizyta rodziny....a  w weekend szkoła....

Jeśli chodzi o florystykę-to chyba odkryłam swoje powołanie...sprawia mi to nie samowita frajdę...i chyba mi wychodzi...

A dziś przepis na domową nutelle...uwielbiam smak czekoladowo-orzechowego kremu...każdy słoiczek znika z naddżwiękową prędkości...
 Kupne mają w sobie bardzo dużo kalorii,cukru i tłuszczu...a wiadomo że te domowe są nie dość że smaczniejsze to i zdrowsze :)

Przepis na jeden słoiczek
80 g mielonych orzechów laskowych
3/4 szkl. skondensowanego mleka
3 łyżki cukru
90 g gorzkiej czekolady

Orzechy mielimy w blenderze(tak jak na masło orzechowe)
Mleko czekoladę i cukier gotujemy do momentu aż całość troszkę zgęstnieje
Lekko przestudzone wlewamy do orzechów i jeszcze raz miksujemy
Przelewamy do słoiczka
Czekamy aż ostygnie i wsadzamy do lodówki
Jemy z jako dodatek do chleba/wafla...choć oczywiście smacznej jeść łyżeczką prosto ze słoiczka...












4 komentarze: