Walizki wypakowane,zapach morza sie ulotnił nawet nasze Polskie słońce zgasło...została tylko opalenizna i ponad 400 zdjęć
ach bedzie co wspominac
Jakoże nasze lato ucieka od nas z naddżwiękową predkości trzeba szybciutko je pozamykać w słoiczkach
Dla tego dzis proponuje przepis na ketchup z cukinii...no może u mnie bardziej sos bo nie zmiksowałam całości
na pizze w zimowe popołudnie w sam raz
smak lata wtedy na pewno ogrzeje moje ciało
przepis
800 g cukinii
1 cebula
1 ząbek czosnku
200 g pomidorów
150 g koncentratu pomidorowego
1/2 szkl octu
1/2 szkl cukru
2 łyżki soli
ulubione zioła bądż przyprawy
Cukinie ścieramy na tarce o małych okach,cebul ekroimy w kostkę a czosnek przeciskamy.Zasypujemy sola i odstawiamy na 3 godziny.
Nie odcisniętę warzywa gotujemy do momentu uzyskania papki.
Dodajemy cukier,ocet,pomidorki pokrojone w kostkę gotujemy ok 20 min
Po upływie czasu dodajemy koncentrat i przyprawy
Gotujemy kolejne 20 minut pamiętając o mieszaniu.
Przekładamy do słoików i pasteryzujemy 10 min
smacznego
Uwielbiam domowe przetwory! takie keczupu jeszcze nie próbowałam robić, brzmi super :)
OdpowiedzUsuńpomysl godny uwagi ;)
OdpowiedzUsuń