niedziela, 23 września 2012

lato zamknięte w słoiku...czyli ketchup z cukini.

Walizki wypakowane,zapach morza sie ulotnił nawet nasze Polskie słońce zgasło...została tylko opalenizna i ponad 400 zdjęć
ach bedzie co wspominac

Jakoże nasze lato ucieka od nas z naddżwiękową predkości trzeba szybciutko je pozamykać w słoiczkach
Dla tego dzis proponuje przepis na ketchup z cukinii...no może u mnie bardziej sos bo nie zmiksowałam całości
na pizze w zimowe popołudnie w sam raz
smak lata wtedy na pewno ogrzeje moje ciało

przepis
800 g cukinii
1 cebula
1 ząbek czosnku
200 g pomidorów
150 g koncentratu pomidorowego
1/2 szkl octu
1/2 szkl cukru
2 łyżki soli
ulubione zioła bądż przyprawy

Cukinie ścieramy na tarce o małych okach,cebul ekroimy  w kostkę a czosnek   przeciskamy.Zasypujemy sola i odstawiamy na 3 godziny.
Nie odcisniętę  warzywa gotujemy do momentu uzyskania papki.
Dodajemy cukier,ocet,pomidorki pokrojone  w kostkę gotujemy ok 20 min
Po upływie czasu dodajemy koncentrat i przyprawy
Gotujemy kolejne 20 minut pamiętając o mieszaniu.

Przekładamy do słoików i pasteryzujemy 10 min

smacznego











2 komentarze:

  1. Uwielbiam domowe przetwory! takie keczupu jeszcze nie próbowałam robić, brzmi super :)

    OdpowiedzUsuń