sobota, 3 listopada 2012

Kulkowo

Przepis na te ciasta przywiozła ostatnio ciocia u niej zajadaja się nimi jej wnuki..nie dziwie im się po kulki orzechowe są przepyszne...łatwe w przygotowaniu,ze składników zawsze dostępnych  w kuchni
Duże kawałki orzechów schowane  w kruchym cieście,a wszystko otulone pierzynką z cukru pudru zmieszanego z cudownym waniliowym aromacie
Z podanych składników wychodzi ok 30 kulek

przepis
250 g mąki
125 g masła
50 +30 g cukru pudru
cukier waniliowy
125 g orzechów włoskich posiekanych

Mąkę,miękkie masło 50 g cukru pudru i posiekane orzechy połączyć,ugnieść ciasto
Formować kulki.schować do lodówki ma 1 godzinę
Piec w termoobiegu 180s ok 15-20 minut
Jeszcze ciepłe kulki obtaczać w pozostałym cukrze wymieszanym  z wanilią
Gotowe !!!!




6 komentarzy:

  1. mniam ,fajne te kuleczki , z przepysznymi orzechami <3

    OdpowiedzUsuń
  2. zjadłaś chociaż z jedną?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wszystko co zamieszczam na blogu jest jedzone przeze mnie..a czemu mialabym nie jesc?

      Usuń
  3. W życiu nie widziałam takich ciasteczek, wyglądają przesłodko :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zjadłabym minimum dwa, bo uwielbiam orzechy.

    OdpowiedzUsuń
  5. Szybkie i proste, a z tego co piszesz to jeszcze są pyszne:) Do wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń